Workshopserie: IT & Lärande

Photo 2013-08-02 11 08 56Så sitter jag då här med uppdraget att skapa och leda en workshopserie på temat IT & lärande. De gångna veckorna har gått till att försöka samla digitala verktyg för kollaboration, kunskapsutbyte och dokumentation. Från mina egna erfarenheter inom lärarutbildningen har jag funderat på hur man som lärare kan använda appar och webbapplikationer för att stötta studentaktiva lärandeprocesser. Med mina upplevelser från studentgrupper har jag inventerat vilka tekniska färdigheter som behövs för att överhuvudtaget kunna omfamna de nya mediernas möjligheter.

Sen slog det mig. Det egentligen självklara. Det är inte mina behov som ska stå i centrum. Det är inte mina erfarenheter som ska bilda fonden för arbetet. Jag gick i den klassiska lärarfällan att via mina antaganden skapa en tänkt lärandemiljö. Det är en skön väg för oss med stora kontrollbehov att gå. Att ha vägen utstakad från början. Men det är troligt inte så att alla medarbetare har samma behov, samma tänkta mål eller samma startpunkt.

Men det finns något som vi har gemensamt – Malmö högskolas vilja att skapa en riktning för vår verksamhet genom policydokumentet Strategi 2020. Där kan vi bland annat läsa:

  • Malmö högskola ska ligga i framkant genom att utnyttja informationsteknik och de nya mediernas möjligheter, till ett effektivare lärande och för gemensamt kunskapsutbyte.
  • Malmö högskolas utbildningar ska utgå från studentens lärande genom studentaktiva lärandeformer och studenternas aktiva kunskapsutveckling, med syftet att utveckla kompetenser som är efterfrågade i det globala samhället.

Idéer om att vi ska använda nya medier. En vilja att studenter ska ges en möjlighet att konstruera sin egen kunskap. För min del skapar det utmaningar och trösklar som jag i nuläget inte äger kompetens eller erfarenhet att helt hantera.

Om jag ändå delar med mig av några av de tankar jag haft på idéstadiet så får ni en bild av var jag befinner mig och hur mina förkunskaper ser ut.

  • Jag stöter på lärandemål som nämner att studenterna ska göra ”en digital presentation”. Vad innebär det?
  • Flera yrken vi utbildar till kräver nån slags IT-kompetens. Vilken är den? Hur kommer den att förändras under studentens yrkesliv?
  • Man kan tänka teknik för att stötta lärandemiljön. Verktyg för kollaboration. Användande av sociala medier.
  • Man kan tänka digitala verktyg för att underlätta min lärarvardag. Program för visuella presentationer, filhantering, dokumentation och molntjänster.

Workshopserien om fyra träffar i September har således ingen given riktning. Den kommer inledas den 5/9 med att jag leder en workshop för att inventera våra behov, diskutera och problematisera begreppen IT & Lärande och Nya medier. De kommande träffarna ägnas sedan åt att möta de utmaningar vi har identifierat. Det kommer att ske genom en deltagaraktiv, kollaborativ process som fortlöpande dokumenteras. Dokumentationen kommer att publiceras på nätet för de kollegor som inte kan närvara alls eller vid alla träffar.

[box style=”rounded shadow black”]

Med det sagt bjuder jag dig välkommen att delta i workshopserien IT & lärande i AKLs regi under September 2013. Vi ses den 5, 12, 17 och 24/9 kl 9.00-12.00 (ja, prick!) i AKLs lokaler i Orkanen. B121 med ingång från Nordenskiöldsgatan i markplan. För att kunna delta i dokumentationsprocessen ber jag dig ta med bärbar dator (bättre), läsplatta (bra) eller smart telefon (ok). Generellt sett är det oftast smidigare att producera material på dator och konsumera på läsplatta eller telefon.

Serien är öppen för alla och även om det finns en naturlig progression i vårt gemensamma arbete är det möjligt att delta i någon eller några av träffarna eftersom den gemensamma processen fortlöpande kommer att dokumenteras. Jag ber dig dock att fylla i en anmälan för att jag ska kunna överblicka deltagarantalet.

Välkommen! //Mikael Björk, pedagogisk utvecklare, AKL

[button link="https://docs.google.com/forms/d/1VvXY8B93hPCm9rWRxgu03LCPJ16ihSukyJ4OKv2V_bs/viewform" style="medium red rounded" target="_blank"]Jag vill anmäla mig![/button]

[/box]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.