Var kan jag ”knycka” bilder fritt?

Jag vill dela med mig av några tips på var man laddar ner bilder som man kan använda fritt. Idén till detta fick jag under hösten då jag var co-facilitator i en nätkurs, Open Networked Learning, som bland annat handlar om hur man använder och hittar öppna läranderesurser. De flesta av dessa tips kommer från denna kurs, men ett av tipsen har jag fått på en AKL konferens för några år sedan.

Tipsen fokuserar på helt fria resurser (CC0, Creative Commons Zero, Public Domain eller liknande). Detta betyder att du varken behöver länka till var du hittat bilden eller ange upphovsman. Men några av tipsen kan innehålla bilder som har andra former av Creative Commons (CC) licenser där du måste ange upphovsman och inte kan använda bilden precis som du själv vill. Läs mer om de olika Creative Commons licenserna här.

 1. Flickr Creative Commons
  https://www.flickr.com/creativecommons/
 2. Google bilder
  Välj att söka endast bilder och gå sen till ”verktyg”—> “användningsrättigheter”—> ”som får användas” och välj sen endast CC eller CC0 bilder.
 3. Knyckenilluku
  http://knyckenilluku.se/
 4. Pexels
  https://www.pexels.com/
 5. Pixabay
  https://pixabay.com/
 6. Unsplash
  https://unsplash.com/
 7. Wikimedia commons
  https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Welcome

Om dessa tips inte var tillräckligt för dig så finns en lista på ännu fler ställen där du hittar fria bilder i detta blogginlägg: http://blog.sellfy.com/free-stock-images/

Avslutningsvis vill jag även tipsa om Jamendo som är ett ställe där man kan hitta massor av musik som är CC licensierad och som du till exempel kan använda när du skapar egna öppna läranderesurser.

Lycka till med knyckandet!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.