Student på vift i USA för att lära sig om ALC

Text & foto: Pontus Källström

I början av augusti åkte jag och lärandemiljögruppen till Minneapolis. Vi skulle besöka University of Minnesota för att delta i en internationell konferens om active learning classroom. Det kändes stort att som student få representera en högskola ute i vida världen. Under en veckas tid skulle ALC stötas och blötas genom olika seminarier och workshop. Dessutom skulle jag hålla i ett eget paper session tillsammans med lärandemiljögruppen vilket var nervöst. Många tankar gick i huvudet “Hur ska det gå med engelskan?” “ Kommer jag kunna hänga med i diskussionerna?” och “Hur viktig kommer min röst vara?”. Dessvärre insåg jag snart att antalet studentrepresentanter på konferensen var lätträknade. Bland lärare, chefer och administrativ personal var det endast jag som var student. På Malmö högskola ses studenter som en viktig aktör i projekt och processer där ämnen som lärandemiljö och pedagogik står på agendan. Men på denna internationella konferens fick jag alltså stoltsera som enda student.

Active learning classroom syftar till att skapa aktiva studenter som får redskap och självförtroende att utveckla sitt, men även lärares, tänkande. I ALC står studentens lärande, och inte lärarens kunskap, i fokus. Därför kändes det ironiskt att inga studenter fanns representerade på konferensen. Det är ju faktiskt dem som ska arbeta i dessa miljöer.

Det blev också tydligt för mig att det formella studentinflytandet var ganska svagt på universitet i Minneapolis. Tydligen använde universitet endast studentenkäter för att se vad deras studenter tyckte om salarna, men någon studentrepresentant fanns ej med i planeringen av ALC salarna. Någon lärandemiljögrupp liknande den jag sitter i på MAH, fanns inte heller.

Därför känns det häftigt att Malmö högskola är så progressiv. I vår workshop som hette Learning space design as a participatory process pekade jag just på vikten av att involvera studenter redan från början i en process så att den lärandemiljön som byggs faktiskt motsvarar studenters förväntan. På så sätt skapar vi en trivsam och inspirerande miljö där studenter och lärare känner sig delaktiga i att ha bidragit till en förändring. Förhoppningsvis är det resultatet vi kommer att se när lärandemiljöerna på Gäddan äntligen står färdiga att användas.

Efter workshopen var det också många från de andra lärosätena som kom fram till mig och sade att de uppskattade att en student varit på plats. Så från att ha känt mig ganska liten i sammanhanget fick jag en känsla av att min röst är viktigt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.