Policy för personal

MahPlay är en medietjänst avsedd att användas för film- och ljudklipp producerade vid Malmö högskola. Tjänsten är till för material som är relaterat till kärnverksamheterna utbildning och forskning i samverkan. I ett inledningsskede är det Malmö högskolas personal som har möjlighet att ladda upp film och ljud, enkelt göra inspelningar och publicera sitt material. Tjänsten erbjuder också möjlighet att direktsända via webben. Planen är att i ett senare skede även ge högskolans studenter möjlighet att producera och ladda upp material.

 

MahPlay bygger på en tjänst från företaget Kaltura och är anpassad för att fungera både på datorer, surfplattor och i mobiltelefoner. Malmö högskola har, liksom de flesta andra lärosäten i Sverige, tecknat avtal via Sunet.

 

Använda MahPlay – anställdas rättigheter och skyldigheter

Alla anställda vid Malmö högskola har inloggning till MahPlay och har rätt att ladda upp och spela in film- och ljudklipp. Om du som lärare skapar material för din undervisning är det du som har upphovsrätten till det och därmed är det du som bestämmer hur och när det ska offentliggöras och spridas. I andra sammanhang kan naturligtvis andra överenskommelser finnas. Högskolans policy är att vara så öppen som möjligt. Därför uppmuntras du att göra ditt material publikt tillgängligt. Det är då lämpligt att märka det med Creative Commons-licens, http://www.creativecommons.se/. Tänk på att fundera igenom vilken/vilka målgrupper du riktar dig till innan du gör din inspelning.  Det material (t ex bilder, kopierade grafer) som du eventuellt använder i en film är upphovsrättsligt skyddat och det är viktigt att du försäkrar dig om att du får använda det i filmen. Följ i övrigt de datorregler som gäller för Malmö högskola. Se vidare Datoridentitet personal.

 

I MahPlay har du rätt att själv administrera ditt material. I administrationen ingår att sätta namn och nyckelord på film- eller ljudklippet, formulera beskrivning och att avgöra vilken nivå på åtkomst materialet ska ha. Det är viktigt att vara noga med detta. Ange alltid nyckelord, t ex institution/avdelning, ämne, ändamål (föreläsning, instruktion, examination) vilka filmen är avsedd för (kurs, utbildningsprogram). När du själv laddar upp ett klipp får du dessa rättigheter med automatik. När material spelas in i samarbete med producent kan det  överföras till dig enligt överenskommelse.

 

Du kan publicera dina film- och ljudklipp via MahPlay på olika sätt. Enklaste nivån är att distribuera länken till ett klipp till dem man erbjuder att ta del av det. Du kan också snyggt och enkelt bädda in din film exempelvis på kursplatsen i Itslearning. Har du flera filmer som ska visas kan du göra en spellista som du bäddar in på kursplatsen. Du kan också skapa en kanal med filmerna i MahPlay som du sedan distribuerar länken till.

 

MahPlay erbjuder också möjligheter till samarbete kring film- och ljudmaterial. Genom att skapa en kanal, Shared repository, som du delar med t ex medlemmarna i ditt arbetslag eller arbetsgrupp, kan ni samla filmer och ljudinspelningar som ni använder gemensamt.

 

Sammanfattande punkter att tänka på med nytt material:

  • Använd MahPlay endast till material som är relevant för din verksamhet vid högskolan
  • Märk gärna materialet med Creative Commons

 

I samband med uppladdning till MahPlay:

  • Ange titel och beskrivning
  • Ange nyckelord (institution, ämne, ändamål)
  • Sätt behörighetsnivå