Nya lärandemiljöer på Gäddan

Utvecklingsprojektet där lärare och studenter är med och designar formella och informella lärandemiljöer i Gäddan fortsätter. Designdelen är avslutad, lärosalarna, som går under arbetsnamnet ”Teaching lab” (sal 523 och 524)  och studentmiljöerna ska färdigställas under våren.

Sal i Gäddan som blir mer flexibel.

Tre workshoppar genomfördes under 2016 med lärare och studenter där de i samarbete med arkitekter diskuterade, gav förslag på och skissade på lärandemiljöerna.

Under två uppföljningsmöten presenterade arkitekterna ritningar och grupperna funderade över vad som var bra, vad som skulle bort och vad som saknades. Processen följdes och dokumenterades av oss (Micael Svedemar och Marie Leijon). Resultatet då? Vi är i skrivande stund i en genomförandefas. Både studenter och lärare efterfrågade flexibla miljöer och lärosalar med många funktioner. De två lärosalarna är utformade efter de idéerna.

Det större rummet liknar de ”ALC-salar” (så kallade Active Learning Classrooms) vi känner igen från flera lärosäten, med runda bord samt god tillgång till skärmar och skrivytor. Rummet ska kunna delas in i fyra delar med hjälp av draperier. Ett mindre rum, som bokas samtidigt, förses med mindre bord och stolar som på ett enkelt sätt kan flyttas eller stuvas undan. I ett hörn skapas en samtalsmiljö med soffa och fåtöljer.

De informella lärandemiljöerna på plan 5 och plan 3 blir även de varierade, med goda miljöer till arbete och avkoppling. Nu går vi vidare och planerar hur vi ska arbeta vidare med miljöerna när de väl är på plats. Vi tänker på dem som prototyper – som utvecklas tillsammans med användarna. Bokningen av lärosalarna kommer att inledningsvis ske via AKL. På något sätt kommer pedagogiska utvecklare vara knutna till salarna för stödja och dokumentera användandet. När du använder salen kan du komma att bli intervjuad om dina erfarenheter.

Vill du redan nu prova på att undervisa i en ALC-inspirerad sal? C 527 (i Orkanenbiblioteket där Medieverkstaden huserar) kan bokas via AKL. Kontakta oss för råd och inspiration!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.