Gruppvideosamtal och e-möten

”Jag är utomlands men behöver träffa mina studenter som är i Malmö”

”Vi är en grupp lärare och studenter som behöver ha ett möte med studenter som inte är i Malmö”

”Vi har ett seminarium i Malmö som vi vill att några kollegor i Göteborg ska kunna följa”

Att Skypa, FaceTima eller på andra sätt ses online är lätt att få till när var och en är uppkopplad med sin egen dator eller telefon. Men hur gör man när man är en grupp på 5-10 personer som vill sitta tillsammans? Det är en fråga som vi fått många gånger under året i Medieverkstaden; det finns ett konkret behov av både stöd för att genomföra möten och att få tillgång till utrustning och mötesrum.

Så vad behöver man för att genomföra videosamtal eller e-möten med en grupp?

Jabra speaker och webbkamera
Jabra speak och webbkamera

Högtalarmikrofon och kamera
För möten med 3-4 personer funkar Jabra speak jättebra. Lätt och smidig att ta med, och så billig att alla kan ha en, eller i varje fall varje avdelning.  Koppla in den på din laptop, och komplettera med en extern webbkamera eller datorns egna kamera.

För möten med upp till ca 12 personer har vi i Medieverkstaden gruppkonferenssystem från Logitech med kraftfullare kamera och högtalarmikrofon. Kameran kan styras med fjärrkontroll och zooma in och mikrofonen fångar in ljudet bra. Vi föredrar att ha kameran på ett stativ så vi lätt kan ställa den rätt.

Logitech högtalarmikrofon och kamera, samt skärm på hjul
Logitech högtalarmikrofon och kamera, samt skärm på hjul

Större skärm
Så att de som deltar i mötet på plats tillsammans kan följa vad som visas online. I många grupprum finns skärmar på väggen, men i undervisningssalar kan det bli lite stort om man blåser upp mötet, eller framförallt mötesdeltagarna, på projektorduken. I Medieverkstaden har vi skärmar på hjul som lätt kan flyttas runt.

Mötesprogram
Skype för Business – funkar bra för möten med kollegor eller andra som har Skype for business. Du kan skapa ett möte direkt från Outlook-kalendern, dela skrivbord och chatta och prata. Funkar bra på PC, men lite struligare på Mac.
Skype  – vanliga Skype där du skapar ett eget konto, detta kan vara bättre om du har möten med studenter eller andra som använder vanliga Skype.
Adobe Connect – funkar bra för möten och föreläsningar.

Tre tips om videomöten

  1. Testa att ha onlinemöten istället för fysiska möten med personer du är ofta träffar eller känner väl, och utforska mötesformerna tillsammans. Hur funkar det sitta i grupp, om var och en sitter själva, hur funkar programmen, hur många personer kan man vara etc.
  2. Stäng av webbkameran om uppkopplingen är dålig.
  3. Om du ska visa stora PowerPoints-filer så skicka ut dem i förväg så att den som vill kan kolla på dem på sin egen dator ifall skärm/fil-delningen strular.

Utrustningen ovan finns i Medieverkstaden om du vill prova. Vi hoppas att det ska bli lättare att ta in personer utanför det fysiska rummet till möten och lärosalar på hela högskolan. Att testa i Medieverkstaden är ett steg på vägen, att utrustning som stöttar onlinemöten finns överallt där det behövs är nästa steg! Hur och när tar vi det?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.