Du har gjort det där projektet och nu vill du berätta om det – men var?

Ja, förmodligen på en konferens eller i en tidskrift, men frågan är ju vilken konferens och vilken tidskrift. Det är just tidskriftsvalet som det här blogginlägget handlar om.

gulablommorDet finns massor av tidskrifter som handlar om högskolepedagogik. I databasen Ulrichs, som innehåller information om tidskrifter, hittar jag 625 vetenskapligt granskade (peer review) tidskrifter i ämneskategorin ”Education – higher education”. I den gruppen finns tidskrifter som innehåller allt möjligt som rör högskolepedagogik, men också tidskrifter som är specialiserade på undervisning i ett visst ämne eller typ av utbildning (t ex Journal of Early Childhood Teacher Education). Utöver de här 625 tidskrifterna finns det flera mer allmänpedagogiska tidskrifter som skriver om utbildning på alla nivåer, från förskola till högre utbildning, och även om lärande som sker utanför utbildningsväsendet (t ex Scandinavian Journal of Educational Research, Nordic Studies in Education). Och så finns det ju tidskrifter som är inriktade på en särskild aspekt av pedagogik (t ex Gender and Education, Widening Participation and Lifelong Learning, The Internet and Higher Education).

Men hur ska du kunna välja bland över 600 tidskrifter? Ja, det är ju inte helt lätt. Men här är några tips:

1. Du kan alltid börja kolla på den svenska tidskriften Högre utbildning. Det är en förhållandevis ny tidskrift om högskoleundervisning, där det finns möjlighet att publicera artiklar, men också goda exempel.

2. Vilka tidskrifter har du själv refererat till? Om du är intresserad av artiklar från en viss tidskrift, kan man tänka sig att den tidskriften är intresserad av det du skriver.

3. Finns det en ämnes-/utbildningstidskrift för dig? Sök t ex i den pedagogiska databasen ERIC, (eller i Summon eller i Google Scholar) på ditt ämne eller din utbildning tillsammans med education och se vilka tidskrifter som dyker upp i träffarna.

4. De andra som skriver om ungefär samma sak som du – var publicerar de sig? Gör en sökning i t ex ERIC på nyckelord från ditt projekt, eller på författare, och se i vilka tidskrifter det tas upp. Genom att titta på avgränsningsmöjligheten Publication title så kan du se tidskrifterna rangordnade. (Jag gjorde en sökning på higher education i ERIC – de här 30 tidskrifterna var vanligast i träfflistan: tidskrifter higher education ERIC_2013)

5. Sök i databasen Ulrichs (länk finns från bibliotekets databaslista) för att hitta tidskrifter om det som intresserar dig. I Ulrichs hittar du innehållsförteckningar, info om förlag mm.

Sedan finns det naturligtvis andra frågor att ta ställning till, t ex kring open access (Malmö högskola har en open access-policy), impact factor, språk (vill du skriva på svenska minskar antalet potentiella tidskrifter rejält) mm.

Fyll gärna på med tips! Hur tänker du? Har du någon särskild tidskrift att tipsa om?

/Hanna Wilhelmsson, BIT

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.